Sclavie contemporana

Fara sa vreau ma abonez la stirile diverselor siteuri cu specific tehnologic din afara tarii, pentru ca in Romania efectiv nu exista nimic original, din nici un punct de vedere.

glassdoor.co.uk este un site care culege feedback-ul angajatilor din diversele companii, salariile pe care acestia sustin ca le incaseaza si raspunsurile sefilor/fostilor sefi referitor la acei angajati, daca este cazul.

Stim cu totii ca Romania este o tara mica, cu potential mare in domeniul tehnologiei, in special programare, analisti si mai tot ce tine de prelucrarea datelor cu ajutorul calculatoarelor.

Mai stim ca in Romania salariile sunt mari in domeniul IT, in special al programarii. Sau asa crede lumea.

Dar cat de mari? Comparate cu ce? Cu al lui tanti vanzatoare la magazinul din colt? Cu al bancherilor, care daca nu-s sefi sunt platiti ca tanti de la colt? Cu al pensionarilor? Cu ce categorie de salarii compari salariile din IT?

Daca ne raportam la salariul minim, nu sunt mari, ci sunt mediocre spre medii. Salariul minim in domeniul programarii este de cca 1500-1700 lei pentru incepatori si pot ajunge pana la 5-7000 lei. Deci un maxim de 1500 euro pentru unii mai experimentati. Ce inseamna experimentat? Pai daca unii au citit la viata lor 200 de volume de carti de literatura clasica, un programator experimentat a citit vreo 2 vagoane de carti pentru a ajunge la specialitatea sa.

Dar ce sustine siteul sus mentionat (care a colectat peste 41.000 opinii) pentru un dezvoltator software, care lucreaza la Microsoft ROMANIA ?

 microsoft-romania

Deci cum ziceam, 5-7K sau 5-7000 Lei / luna, adica ceva peste 1500 Euro / luna.

Dar ce zice siteul sus mentionat pentru salariile aferente aceleiasi functii la Microsoft UK ?

microsoft-uk

57,933 Lire sterline / an, adica 4827.75 LIRE / LUNA, adica 5648 Euro / luna (la paritatea Lira / Euro) din aceasta zi.

Efectiv programatorul roman care se lauda ca lucreaza la Microsoft Romania si isi fute ochii, timpul, viata programand pentru o companie straina, nu-si da seama, dar este platit la nivel de SCLAV. Iar daca va incerca sa aplice pt acelasi job in UK i se va da cu flit. Incercati daca nu credeti! Iar asta e un simplu exemplu luat din zbor.

Deci nu uitati sa achizitionati intotdeauna software cu licenta, numai asa veti face curul mare imperiilor si veti incuraja sclavia in propria tara.

PAM PAM