Copii telefoanele si vaca

S-au epuizat copii de atata curs online

“S-a epuizat experimentul social pe copii. Cei care am făcut școală online de 8 săptămâni încoace vedem acum copii din ce în ce mai obosiți, nervoși și neatenți.” – articol Republica.ro

Pai este adevarat, DAR exista o explicatie.

Mai stiti cand copilul voia la televizoooor, la calculatoooooooooor, sa puna mana pe telefooooooon, pe tabletaaaaaaaa si asa mai departe? Dar voi ati respectat standardele impuse de cineva care defapt n-a experiemntat 50 de ani impactul tehnolgiei asupra copiilor ca nu avea cum sa faca asta defapt (CA COPII CRESTE REPEDE), asa ca e cam greu sa-ti spuna “NU FACE ASA,  CA SE INTAMPLA ASA”.

Deci MAXIM 30 de minute sau mai putin, nu ? Ca altfel devine copilul agitat. AOLEO !

Pai ma frend, daca-i dai numai filme horror, jocuri cu violenta si cam ce se serveste pe piata normal ca-ti iese agitat. Daca el vede niste japonezi care taie carne si sare sange in toate directiile, cred ca si 10 minute pe zi il marcheaza.

Poate ca ar trebui sa incepeti cu niste Bugs Bunny sau Tom si Jerry, ca la inceput n-o sa inteleaga glumele, dar pe parcurs va face diferenta. Zic si eu sa invete sa rada intai, pe urma sa dea cu cutitul.

S-ar putea sa observati ca va alege un cutit de plastic sau de hartie in loc de unul de inox si-l va folosi ca tarus pentru plante.

Pai hai sa facem un pas spre evolutia umanoidului, ca tot am coborat de ceva vreme din copac.

Sa-ti ajunga copilul la 7 ani si sa nu stie ce-i ala telefon/calculator decat 1 ora pe zi si sa nu intelegi ca viitorul apartine tehnologiei si nu cretei pe tabla, inseamna ca esti inca in copac. Si aici ma refer la cei urbanizati, nicidecum la cei fara posibilitati care inca inteleg frumusetea cretei de pe tabla pentru ca n-au altceva la care sa se raporteze.

Daca tu tii copilul in casa toata ziua, ca o planta, si nu ai altceva de dat copilului decat telefon/televizor, atunci o sa iasa un disperat dupa telefon/televizor. Fara sa stie ce-i ala alergat 10 metri intr-un parc.

Daca iti scoti copilul afara si ii dai si tehnologie de care sa se foloseasca afara, o sa observi ca le va face pe amandoua bine. Si pe urma vei face parte din aia care se mira gen “fi-meu de la 2 ani stia sa foloseasca telefonul, nu stiu de unde pana unde”. Pai DA. Vito! Ca ei au sansa pe care noi nu am avut-o, sa stapaneasca tehnologia, nu ea pe noi.

Daca-ti vei obisnui copilul in comunitati, sa se joace cu alti copii, tehnologia va ramane pe locul doi. Isi va dori sa se revada cu prietenii nu cu telefonul.

Iar viitorul va fi joaca cu alti copii si cu tehnologie impreuna, in simbioza perfecta, pentru ca este inevitabil.

Coborati din copaci, scoateti-va copii afara, nu-i mai chinuiti atat cu limitele tehnologice pentru ca se vor izbi de ele cum s-au izbit astia de acum cu aceasta pandemie! Si vor avea mari probleme. Mai mari decat daca i-ati lasa singuri in munti sa-si testeze survivor skills.

Eu sunt un om care din copilarie a crescut cu tehnologie, televizor la discretie, calculator la discretie, tehnologie cacalau si tot am preferat sa joc fotbal afara cu baietii, sa merg la strand cu prietenii, sa stam mai mult afara decat la televizor. Sau in cel mai rau caz, mergeam unii la altii sa ne uitam la televizor, desene animate, nimic altceva, pentru ca unii aveau TV color sau videocasetofon.

Eu ca om iti pot sta la calculator/televizor/telefon 12 din 24 fara probleme de atentie, nervozitate etc, pentru ca am fost expus de mic, nu am fost limitat, ma fost lasat sa o folosesc pentru a-mi face bine dar iesitul AFARA a fost mereu mai important. Mai important si decat lectiile de la scoala. Iar pentru asta le multumesc parintilor, pentru ca nu m-au crescut ca pe o PLANTA.

Schimbati-va mentalitatea si procedurile! Terminati cu modelul “proful dicteaza, copilul scrie, profu da lectii, copilul trebuie sa execute” pentru ca este perimat si va dauna din ce in ce mai mult copiilor din aceasta epoca.

Modelul “studiati materialul asta si-l discutam impreuna!” va avea mai multe rezultate de succes. Veti vedea cum interactivitatea creste, copii nu mai obosesc, devin din ce in ce mai interesati, iar temele vor fi studii personale pentru lectii interactive.