Cum am devenit informator al securitatii

De vreo 20 de ani se vehiculeaza termenii “informator al securitatii”. Ni s-au facut publice fel de fel de nume, fel de fel de oameni, care erau cica racolati de pe bancile liceelor sa fie facuti informatori. Unii, vai mama lor, au scris niste PostIt-uri si acum cica sunt declarati informatori. Bun, da-i dreq !

Ma simt responsabil sa ma dau si eu in fapt, pentru ca incepand de astazi devin oficial Informator al Securitatii.

Securitatea in zilele noastre s-a schimbat, este formata din mai toate institutiile statului, catre care ai obligatia sa furnizezi informatii in diverse moduri.

ANAF-ul te asteapta sa-ti declari activitatea fiscala. Registrul Comertului cea comerciala, Primariile cu declaratiile de venituri, autorizatii de constructii samd.

Peste tot furnizezi informatii. Informatii care la un moment dat, daca vreun cretard se trezeste in vreo functie puternica, le poate folosi impotriva ta. Pe principiul “orice spui poate fi folosit impotriva ta”.

In zilele noastre, la deschiderea unei firme noi, ti se cere sa DECIZI si sa DESEMNEZI din cadrul firmei o persoana care va colabora si furniza informatii Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

Si uite cum am ajuns colaborator al … securitatii.

Cine stie, poate peste 20-30 de ani mi se va reprosa ca am trimis (obligat de lege) o decizie ca voi colabora cu acest oficiu. Cine stie, poate chiar ma vor condamna la inchisoare pe viata ca mi-am tradat semenii.

notificare-spalarea-banilor-1

notificare-spalarea-banilor-2

Si noi ce trebuie sa facem acum? Sa ne turnam toti prietenii din Politie, Aparare, Banci, Primarii, Fisc, Ambasade, Invatamant, Spitale, Corporatii ? Sa-i vedem pe la parnaie ? Personal ma simt santajat.

Din alta perspectiva este ceva bun, dar cam prost organizat. Asa cred ei ca vor opri spalarea banilor ? Pai cand speli bani, nu speli 35.000 Euro. Iar cine spala bani in zilele noastre stie sa-si ascunda banii spalati si ba chiar le convin cei 2-3 ani de puscarie, dupa care raman cu salteaua plina.

Deci ? Cum prevenim si combatem spalarea banilor in mod eficient ? Electronizam toate tranzactiile. Oferim facilitati sub forma de reduceri celor care platesc prin sisteme electronice (card, banca, online) pentru a-i incuraja. Le oferim concedii la jumatate de pret, bilete la tratamente, concedii marite etc. In final vor ramane cativa care vor face tranzactii cash, iar de acolo stii ca poti scoate si Evazionisti si Clatitori de Bani in proportii foarte mari.

Ameteurs!