Category Archives: Stiri

De tot felul, din orrice domeniu, atat cat se poate valorifica in favoarea umorului, sarcasmului sau cinismului fara de care nu putem supravietui

Ce trebuie sa stie romanii cand dau sau sunt dati în judecata

Cred că acest articol ar trebui sa fie introdus în programa de curs în toate facultățile din tara. Pentru că mulți intra în viața vite și ies copite.

Articol preluat de pe Avocatnet.

“Cei care trec printr-un proces civil trebuie să ştie că acesta poate dura de la câteva luni la câţiva ani. Pentru a înţelege mai bine de ce poate exista o asemenea diferenţă, vă prezentăm toate etapele prin care poate trece un proces civil, de la judecata pe fond până la o eventuală contestaţie în anulare sau revizuire. De asemenea, vom prezenta o serie de proceduri separate, care, formal, nu fac parte din procesul civil, dar care pot avea o influenţă puternică asupra acestuia.


1. Judecata pe fond

Aceasta reprezintă prima etapă (şi, de multe ori, singura) prin care trece oricine vrea să recurgă la intervenţia instanţei pentru soluţionarea unei probleme juridice.

În concret, instanţa competentă este învestită cu soluţionarea litigiului, prin cererea de chemare în judecată, depusă de către reclamant. Urmează depunerea întâmpinării de către pârât, cu privire la care reclamantul depune răspunsul la întâmpinare. Prin întâmpinare şi răspuns la întâmpinare se stabilesc pretenţiile şi apărările părţilor şi probele propuse în scopul susţinerii pretenţiilor/ apărărilor.

Odată stabilit cadrul procesual, urmează soluţionarea propriu-zisă a litigiului pe fond, în special prin administrarea probelor şi prin dezbaterile părţilor. În această fază, procesul se încheie cu pronunţarea şi motivarea hotărârii şi comunicarea hotărârii motivate părţilor. Mai multe detalii despre desfăşurarea procesului civil pe fond, aici.

2. Apelul

Partea nemulţumită de hotărârea primei instanţe poate declara apel, prin care să solicite anularea sau modificarea, în tot sau în parte, a hotărârii atacate.

Este foarte important să se înţeleagă că apelul, deşi permite rejudecarea cauzei, limitează instanţa de apel la motivele de apel. Bineînţeles, nimeni nu opreşte apelantul să ceară rejudecarea întregii cauze, dar aceasta este limita rejudecării. Mai exact, apelantul nu poate formula pretenţii noi faţă de cele formulate în faţa instanţei de fond. De asemenea, trebuie reţinut că judecata în apel determină suspendarea executării hotărârii primei instanţe.

În final, instanţa de apel poate menţine, anula sau schimba, în tot sau în parte, hotărârea atacată. Mai multe detalii despre apel, aici.

3. Recursul

În ceea ce priveşte recursul, acesta este unul din cele trei căi extraordinare de atac. Spre deosebire de apel, recursul este limitat la anumite condiţii care nu au legătură cu fondul cauzei. Aceste condiţii se referă, preponderent, la aspecte procedurale (de exemplu, instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti).

De asemenea, trebuie făcută diferenţa între admiterea cererii de recurs, care generează casarea (anularea) hotărârii atacate, pe de o parte, şi rejudecarea procesului pe fond de către instanţa competentă (chiar dacă aceasta este instanţa de recurs).

Astfel, instanţa de recurs poate să admită recursul (casând, în tot sau în parte, hotărârea recurată), trimiţând dosarul, în mod normal, instanţei a cărei hotărâre a fost casată, pentru rejudecare. În schimb, dacă recursul este respins, hotărârea atacată rămâne definitivă. Mai multe detalii despre recurs, aici.

4. Contestaţia în anulare şi revizuirea

Celălalte două căi de atac extraordinare sunt contestaţia în anulare şi revizuirea.

Prima reprezintă posibilitatea de a ataca hotărârile instanţelor de recurs pentru anumite erori procedurale prevăzute limitativ (de exemplu, instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unuia dintre recursurile declarate în cauză). De asemenea, pot fi atacate soluţiile definitive fără drept de recurs, pentru erori procedurale precum: lipsa citării legale a contestatarului, dacă el a indicat domiciliul său instanţei, dar citaţia a fost trimisă la altă adresă, iar contestatarul nu a fost prezent la termenul la care a avut loc judecata.

În cazul contestaţiei în anulare, dacă instanţa va considera motivul contestaţiei întemeiat, va anula hotărârea atacată şi va soluţiona, în procedură de urgenţă, cauza. Mai multe detalii despre contestaţia în anulare, aici.

În schimb, revizuirea presupune atacarea hotărârilor care au legătură cu fondul (primă instanţă sau apel). Totuşi, faptul că sunt atacate hotărâri care au legătură cu fondul nu înseamnă că motivele de revizuire nu rămân procedurale. De exemplu, se poate cere revizuirea când există hotărâri definitive contradictorii care încalcă autoritatea de lucru judecat a hotărârii iniţiale.

În cazul încuviinţării revizuirii, instanţa de revizuire va schimba,în tot sau în parte, hotărârea atacată. Dacă există hotărâri definitive potrivnice, ultima va fi anulată. Mai multe detalii despre revizuire, aici.

5. Eventuale proceduri determinante pentru procesul civil în faţa CCR şi ICCJ

Astfel cum am menţionat, anterior, există anumite proceduri care pot influenţa soluţionarea definitivă a unui litigiu civil: hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept sau excepţia de neconstituţionalitate. Acestea nu fac parte din procesul civil, formal. Totuşi, având în vedere că ele influenţează soluţionarea cauzei, ele sunt de interes pentru oricine e implicat într-un proces civil.

În cazul hotărârii prealabile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este sesizată în scopul pronunţării unei hotărâri de interpretare (dezlegarea unei chestiuni de drept). În plus, trebuie reţinut că, pe parcursul procedurii în faţa ICCJ, procesul care stă la baza sesizării ICCJ este suspendat.

La fel se întâmplă cu suspendarea procesului şi în cazul unei excepţii de neconstituţionalitate, când Curtea Constituţională Română (CCR) este sesizată în scopul pronunţării asupra constituţionalităţii unei legi, ordonanţe sau dispoziţii din acestea. Mai multe detalii despre hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept sau excepţia de neconstituţionalitate, aici.

Procedurile în faţa CEDO şi CJUE

În final, pot fi incidente procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), precum şi cele în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Ambele pot avea efecte asupra desfăşurării procesului civil, deşi nici acestea nu fac parte din sistemul ierarhic de soluţionare a unui litigiu civil.

În cazul CEDO, aceasta constată încălcarea dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în baza relaţiei dintre stat şi cetăţean şi a obligaţiilor primului faţă de cel din urmă. Astfel, constatarea încălcării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului generează o obligaţie a statului de a remedia actele contrare Convenţiei şi, eventual, de a repara prejudiciile.

Mai departe, în ceea ce priveşte CJUE, funcţia de bază a acesteia o reprezintă interpretarea dreptului Uniunii Europene, în scopul asigurării unei aplicări uniforme şi efective a acelei legislaţii. Astfel, deşi ambele implică sisteme juridice, formal, separate de procesul civil, efectele anumitor hotărâri CEDO şi CJUE se manifestă şi în cazul procesului civil. Mai multe detalii despre procedurile în faţa CEDO şi CJUE, aici.”

Poporul migrator

Bai saracilor care nu va permiteti biciclete…

Am fost a nu stiu cata oara la un Kaufland, iar nemtalaii astia au parcare pt biclclete.

Ghici ce se intampla pentru a nu stiu cata oara…?

E goala parcarea asta de bicle ma nene. A fost goala mereu si va fi goala forever.

Pt cine nu stie, romanul este o natie de tarani cozmopoliti. Da.

Ei au migrat de la caruta direct la masina ma. Upgrade major. Cai sute.

Saracii dreq.

Am descoperit un Cretinopat

Imi exercit dreptul de cetatean liber si imi exprim opinia conform credintei personale.

Avem urmatorul articol:

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu–cristian-ghinea–ministrul-fondurilor-europene–exista-o-frica-fata-de-firmele-it-care-capuseaza-achizitiile-publice-422059

Nici bine nu incepi sa citesti articolul si-ti dai seama ca este o “reclama” la adresa acestui ministru si la cat de potent e el in vointa lui (pana in toamna cand va fi ras).

Dar sa trec la subiect. Continue reading Am descoperit un Cretinopat

O mizerie

Dupa mai bine de 77 de ani, citesti mahnit si realizezi ca natia asta nu se va schimba niciodata. A fost, este si va fi ceva DOAR statornic, si atat. Preferabil sa stea cu curul lipit toata ziua de o banca, sa schimbe 2-3 barfe cu altii si atat.
Daca se poate sa-i dea cineva si ceva moca, merge. Altfel gaseste el ce sa faca cu timpul lui. Oricum de preferat sa nu faca nimic, sa stea sau sa pacaleasca pe unii si altii cu siretlicuri sau combinatii. Continue reading O mizerie

Presa? Preseaza cacat

La inceputul anului 2000, BUG Mafia zice la un moment dat intr-o melodie de-a lor: “o parte din presa / preseaza cacat”. Din pacate am ajuns sa cred ca TOATA presa preseaza…excremente.

In cursul zilei de azi am intrat si eu in posesia unor poze si am realizat ca de la atata libertate presa preseaza atata cacat incat iti vine sa vomiti, mai ales cand afli adevarul unei stiri mascate si facute sa manipuleze.

Da, exista niste refugiati, da au murit si copii, da este trist si tremurator acest fapt. Ce sa mai zicem de cei 2.500.000 etiopieni refugiati in anii ’80? Sau cei sudanezi sau rwandezi ? Aia saracii n-au avut parte de internet si poze tremuratoare. Vreti sa comparati 100-200.000 cu DOUA MILIOANE JUMATE ? Imaginati-va ca toata populatiei Olteniei ar pleca la drum, spre o tara anume, pe jos, printre-un desert, parasindu-si copii morti pe drum, rudele, familia. Iar cine ajunge la destinatie, e doar norocos.

So…

In cazul in care inca mai sunteti naivi si credeti tot ce se scrie pe peste tot, va aduc la cunostinta ca cinismul, patetismul si jegul unor jurnalisti care vor sa impresioneze o lume intreaga depaseste orice limita a imaginatiei. O minte bolnava, foarte bolnava. Astia care fac asta merita bagati la puscarie pe viata. De ce ? Pentru ca afecteaza prin actiunile lor mase intregi de oameni. Un fel de “genocid psihologic si emotional”.

Etapele au fost simple: 1. Gasit copil adus de ape la mal. 2. Carat cadavru copil intr-o pozitie potrivita si care sa afecteze emotional. 3. Fotografiat cadavru. 4. Postare poza pe internet. 5. Lasat pulimea sa o dea mai departe.

Pozele nu au nevoie de nici un comentariu.

Savuratie placuta!

refugiat1

refugiat2

refugiat3

refugiat4

 

Acum poate va ganditi de 2 ori inainte sa inghititi toate gogosile aruncate la plici, indiferent de domeniu si mai ales cand este scandalos sau socant.

Iar pentru cine vrea sa vada cu adevarat poze tremuratoare legate de refugiatii etiopieni sau genocidurile din Africa sa caute poze facute de Sebastião Salgado. Asta ca sa vedeti ca ce se intampla acum are tragism vreo 1% si manipulare 99%, comparat cu ce-a fost candva.

(Foto Sebastião Salgado)

 

 

In cinstea Presei, de pretutindeni, pentru ca toti sunt la fel:

Hegemonia greceasca

Stateam eu azi asa, la miezul zilei, la umbra unui Stejar batran de vreo 200 de ani si ma gandeam la Grecia. Locul unde mi-a placut mult sa-mi petrec vacantele. Tara ce-a dat un rost comertului pe planeta asta. Acesti fauritori de mituri. Cat de trist. Sa fii atat de bogat si tot sa nu te saturi, ba mai mult sa-i faci pe altii sa-ti tot dea. Asta a fost, este si va fi Grecia. Intotdeauna. Ei i-au invatat pe toti, acum toti trebuie sa aiba grija de ei.

In aceste conditii, m-am gandit eu asa, pentru ca tara mea este foarte bogata si mereu a avut resurse si saci si saltele de unde sa scoata bani sa dea o mana de ajutor vecinilor din Balcani.

Asadar, in cazul in care considerati ca s-au dat bani suficienti pentru biserici puteti solicita Guvernelor Romaniei, prin Petitie Nationala, sa dea bani si Greciei, iar fondurile pot fi obtinute foarte usor intr-o tara precum Romania, unde protestele impotriva sistemului sunt platite cu 50 lei / persoana (de catre partid) si unde se strang maxim 5-10.000 gusteri, iar in rest nimeni nu comenteaza nimic, deci tuturor ne convine TOT ce ni se intampla.

Recomand urmatoarele surse pentru fonduri si beneficii:

– reducerea alocatiilor copiilor (pai ce nevoie au de bani, oricum le dau parintii si de telefoane si de credit si de enternet)

– reducerea pensiilor de pana in 1500 lei (pentru ca-s majoritari, amarati, batrani si saraci, deci nu vor comenta si nici nu se va sesiza altcineva pentru ei)

– cresterea TVA-ului la 50% (pentru ca atata timp cat scaderea de la 24 la 9% la alimente n-a adus nici o reducere, iar la cresterea de la 19 la 24% n-a comentat nimeni nimic ani de zile, atunci putea sa suporte si 50%, da-i dreq de prosti)

– adaugarea de taxe “Pentru GRECIA”, de maxim 10% din suma facturata, la facturile de Gaze si Curent (oricum sunt pline de taxe, timbre verzi, certificate si alte slobozeli pe care nu le intelege nimeni, deci se va intelege ca e o cauza nobila)

– impozitarea Apei Potabile in orasele unde apa potabila curge in rauri la chiuveta (sa vedem si noi cum e sa platim pentru apa potabila, nu numai secetosii aia din africa si orient)

– oprirea iluminatului public intre orele 19 si 7 dimineata si directionarea curentului electric catre societatea de electricitate din Grecia, sa beneficieze ei de iluminat noaptea, pentru ca Turisti

– cresterea dobanzilor la Euro pentru cetatenii greci la bancile grecesti si romanesti de pe teritoriul Romaniei (minim 15% pe luna, sa-si revina si ei financiar)

– cedarea Rosiei Montana in favoarea Greciei, ca sa nu ramana fara stoc de aur pentru bijuterii, pentru ca turisti

– taxa de drum pentru fiecare drum comunal, national si autostrada (pentru ca poluarea de la noi poate fi dusa de vant la greci si pot suferi de astm, iar asa le aratam ca ne pasa)

– taxe 0 (zero) pentru studentii greci care vor sa studieze in Romania si cazare gratuita pe perioada de studii + renta de 5000 euro / luna sa manance si ei ceva

– toate produsele grecesti din supermarketuri vor fi la promotie “Cumpara azi unul la supra-pret si maine poti primi 2, daca mai gasesti” (romanii oricum sunt recunoscuti pentru prostia si snobismul lor, sigur vor cumpara tot ce gasesc la supra-pret crezand ca-i jmekerie)

– RCS-RDS, UPC si Telekom vor oferi internet, telefonie si televiziune gratis pe tot teritoriul Greciei (sa fie si ei la curent cu stirile despre ei)

– Uzinele Dacia – Renault vor scoate in premiera Mondiala un model grecesc (ca tot n-au industrie auto), construit pe platforma Daciei Lastun, la un pret incendiar de 20.000 euro si se va numi Tragpulos Merinosindos

– Industria Auto greceasca va fi promovata de Ministerul Turismului din Romania care va lua bani de la UE pentru asta, iar Frunza va fi inlocuita de o Cutie de Tzatziki pe capota modelului Tragpulos Merinosindos

– pentru 5 ani de zile toate statiile de autobuze si metrou din Romania vor purta nume de Zei, Zeite, Statiuni si Insule din Grecia

– Capitala Bucuresti se va muta 5 ani la Atena pentru a turna acolo toti banii incasati din publicitate, spagi pentru daramarea ultimelor sere ce hraneau orasul pe vremuri si autorizatii de constructii dubioase

– toate contractele de autostrazi de la noi vor fi sistate, iar banii vor fi folositi sa se planteze vegetatie de-a lungul autostrazilor grecesti (daca tot n-au facut in 25 de ani, romanii mai pot astepta 5, hai 10 sau 15)

– in fiecare oras din tara se va ridica o statuie ce va reprezenta un zeu sau zeita din mitologia greaca la care se vor inchina locuitorii si vor aduce ofrande

In semn de respect Ziua Regelui (pe care nu-l mai avem) se va numi Ziua lui Zeus, ziua Presedintelui (pe care nu-l avem) se va numi Iohanikis Party, iar Ziua Independentei se va numi Sirtaki.

Le uram grecilor pe aceasta cale Prosperitate si Succes sprancenat cu noul Cal Troian trimis in dar Europei. Version 3 Millenial.

Salut si vesnicul Atzibelitos Prostovanis!

Eu Aleg!

Keep Calm and Vote Vlad Tepes

Dupa 25 de ani de la Revolutia din 1989, in tara mea singurul lucru care s-a schimbat sunt functiile celor care ne conduc.

Dupa 25 de ani de la Revolutia din 1989 imi doresc sa vad in fata tribunei de unde tinea discursul Ceausescu, 100 de tepe (precum cea care simbolizeaza Revolutia) in care sa stea infipti cei 100 responsabili de mizeria in care am ajuns.

Dupa 25 de ani de la Revolutia din 1989 unora li se pare ca o ducem bine (doar pentru ca au un salariu sau o masina buna), altii ne inoculeaza asta (pentru ca sunt platiti s-o faca), iar restul inghit (pentru ca-s mai prosti ca niste maimute momite cu banane).

Ce-a ramas din noi ? NIMIC

Ce vom povesti copiilor nostri ? NIMIC

Ce ramane dupa noi ? ABSOLUT NIMIC.